Falten només 2 dies per al VINITERRÀNIA 2019

Un festival per a gaudir en família

Començarem amb la “Punxada de la Bota” que marca l’inici del festival. Continuarem amb les actuacions de Maria Juan i Arnau Soler que ens presentaran el seu últim espectacle humorístic el divendres amb la inauguració del festival. En acabant soparem de pa i porta a la Carpa. Després podrem gaudir de l’actuació de Borriana Big Band. Una agrupació musical que es caracteritza per la qualitat i la gran versatilitat estilística. El Colofó al primer dia de festival el posarà Espardenyes,un conjunt de músics joves de Vilafamés amb una forta base musical, inscrits clarament en el món rural i amb referències explícites en el territori més pròxim i a la vida quotidiana dels joves.

El dissabte començarem amb les activitats infantils i l’apertura del recinte del vi a les 11:30 h. Podrem comprar els millors vins de la IGP Castelló. A les 21 h. podrem gaudir del sopar de maridatge (recordeu que cal reservar). Després, a les 22 h. comptarem amb l’actuació d’un jove i precoç “cantaor”, Jonatan Penalba, de l’Alcúdia i que porta cantant albaes des dels 5 anys. Per a tancar la nit actuarà l’Habitación Roja en versió acústica, els de l’Eliana són un referent del pop-rock indie valencià i va ser considerat un dels grups més respectats de la música independent de l’Estat Espanyol.

El diumenge continuarem amb les activitats infantils a partir de les 11:30 i a els 11:45 posaran la nota musical: Mireia Vives i Borja Penalba que ens presentaran el seu tercer treball Cançons de fer camí és un disc total en el qual es fusionen la poesia, la música i la il·lustració. Tot seguit, a les 13 h., el tast de vins de la terra en el qual participaran la bodega de Benlloc el Celler de les Mules amb el seu vi “Mula Garnachera, la Bodega Flors de Les Useres amb “Flors 2015”, el Celler Barranc del Cirés amb “Divina Comèdia Rossat” i el Celler belloquí Mollet Vino y Cultura que presentarà el seu “Nou Blanc de Roques Negres. Per a participar a aquesta activitat cal inscriure’s en la web del festival viniterrania.com. Finalitzarem la festa amb el tradicional dinar de pa i porta.

Mireia Vives i Borja Penalba: és l’hora d’embriagar-se

MireiaVives iBorja Penalba actúen el diumenge 3 d’octubre a la festa de la verema VINITERRÀNIA de Benlloch. Un festival que està convertint aquest població de la Plana Alta en la capital del vi de la província de Castelló. La població que agrupa en el seu terme municipal un bon nombre de bodegues, va recuperar, ara fa 6 anys, la tradicional festa de la verema.

Font: http://www.enderrock.cat/noticia/19687/mireia/vives/borja/penalba/amb/seves/cancons/fer/cami

-Vi negre o blanc?

Negre

-Al llarg de la vostra carrera, almenys per separat (recorde un espectacle de poesia de Vicente Andrés Estellés amb vi i pimentó torrat), el vi ha tingut una presència important. I ara actueu al Viniterrània, la festa de la verema de Benlloch. Hi ha molt de vi a les vostres vides?

“Cal estar sempre embriac. Això és tot: és l’única qüestió. Per no sentir l’horrible fardell del Temps que us trenca els muscles i us inclina vers la terra, cal que us embriagueu sense treva.

Però de què? De vi, de poesia o de virtut, com més us plaga. Però embriagueu-vos.

I si a vegades, sobre els graons d’un palau, sobre l’herba verda d’una fossa, dins la solitud trista de la vostra cambra, us desperteu, ja disminuïda o desapareguda l’embriaguesa, pregunteu al vent, a l’ona, a l’estel, a l’ocell, al rellotge, a tot el que fuig, a tot el que gemega, a tot el que roda, a tot el que canta, a tot el que parla, pregunteu quina hora és; i el vent, l’ona, l’estel, l’ocell, el rellotge, us contestaran: “És l’hora d’embriagar-se! Per no ser esclaus martiritzats del Temps, embriagueu-vos incessantment! De vi, de poesia o de virtut, com més us plaga!”

Baudelaire

-Les vostres carreres artístiques tenen orígens molt distants, musicalment parlant, com es va produir este maridatge tan perfecte?

La perfecció no existeix. Tan sols hem barrejat dues varietats de raïm per crear-ne una pròpia, potser identificable però de cap manera etiquetable. Heterodòxia i eclecticisme. No som gens de Robert Parker.

-Que conserveu de les vostres experiències musicals anteriors i que heu preferit deixar pel camí?

L’experiència es conserva per sempre, conscientment o no. Després, tot és créixer i fer camí.

-A les vostres cançons intercaleu temes intimistes amb d’altres més festius i fins i tot ballables. Quins penseu que valora més el vostre públic?

La percepció de les cançons als concerts, als carrers o les cases és variant, com és lògic. Hi ha gent per a tot tipus de música i hi ha música per a tot tipus de moments. Com que no fem enquestes no entenem de valoracions concretes. Dit això, cal reconèixer que als concerts refem repertoris sobre la marxa en funció de la resposta del públic. Com? Mai es sap…

-Sou vi jove i afruitat o porteu camí de gran reserva?

Cap dels dos. Som criança amb tocs afruitats i amb els tanins assentats. Els “gran reserves” solen tindre un punt rovellat, i ara per ara trobem que no és el nostre lloc. Pensem que encara podem sorprendre.

-De sempre s’heu mostrat compromesos amb la recuperació de les arrels del poble valencià. Ara, actueu a un festival del vi que pretén, precisament, recuperar la tradició vitivinícola del país. És una casualitat o forma part d’este compromís?

Ambdós (o ambdues) militem en la música com a eina de desintoxicació personal i també per mostrar la profunda estima que sentim pel nostre país, la nostra cultura o la nostra llengua. No ens hem especialitzat en la recuperació de les arrels, però on hi haja vi, n’hi ha felicitat. I si és amb música, joia.

-Que podem esperar en el futur de Mireia Vives i Borja Penalba?

Un disc eclèctic, dispar i heterodox -com ho som nosaltres-, farcit del treball conjunt fet al llarg dels últims 4 anys. Acte seguit, una gira de concerts a partir del disc. I després, totes les incògnites. Hui és hui i demà ja vorem.

Parlem amb Jonatan Penalba

El “cantaor” de l’Alcúdia actuarà el divendres a les 22 h. al VINITERRÀNIA 2019. Ens portarà els sons de la terra i la música tradicional que porta a la sang. Joventut i tradició en un maridatge perfecte de bona cuina i bons vins.

-Vi negre o blanc?

Jo sóc més de vi negre, però tampoc li pose pegues a un bon vi blanc

-Entre els noranta i els primers anys del segle XXI va haver un esclat de la música feta en valencià. Hi ha hagut continuïtat? En quin moment penses que ens trobem ara?

Sí que hi ha hagut una continuïtat, evidentment. I d’un gran nivell artístic. L’escena musical del País Valencià travessa un molt bon moment creatiu.

-La teua formació i trajectòria artística ha estat sempre lligada a la música tradicional valenciana, no sents temptacions d’acostar-te a estils musicals més actuals?

I tant! Qui sap si en un futur faré coses diferents. Poder, puc fer-ho, però de moment continuaré aprofundint en la línia actual.

-A les teues cançons tradicionals, sovint introdueixes ritmes més actuals com el jazz. Penses que cal fer fusió amb la música tradicional valenciana com és fa, per exemple, amb el flamenc per mantindre-la viva?

Clar que sí. Aquesta fusió s’ha de fer. Crear noves sonoritats i intentar que així arribe a públics als que fins ara no ha arribat.

-Molt sovint diuen de tu que tens veu de cantaor major. Et consideres vi jove i afruitat o et veus ja camí de gran reserva?

Per ara, vi jove i afruitat. Encara tinc mot per a aprendre!

-De sempre t’has mostrat compromés amb la recuperació de les arrels del poble valencià. Ara, actues a un festival del vi que pretén, precisament, recuperar la tradició vitivinícola del país. És una casualitat o forma part d’este compromís?

Estic content de que compten amb mi per al VINITERRÀNIA. Jo vinc del món del camp. Els meus pares i els meus avis eren llauradors i jo vull viure del camp. Sóc regador i també treballe el caqui. M’estime molt la terra i sempre estaré compromés en la recuperació de la nostra música. I lluitant pel camp, que falta ens fa.

Que podem esperar en el futur de Jonatan Penalba?

M’agradaria fer coses diferents dins de l’àmbit musical. Potser alguna cosa no tan tradicional. Això sí: sense allunyar-me massa.

Benlloc, capital del vi de Castelló

Per sisé any consecutiu aquesta població de la Plana Alta celebra el Festival Viniterrània els dies 1, 2 i 3 de novembre. Un event que conjuga la tradició vitivinícola de la comarca amb la música i la cultura

Benlloc (Plana Alta) s’està convertint en la capital del vi de la província de Castelló. La població que agrupa en el seu terme municipal un bon nombre de bodegues, va recuperar, ara fa 6 anys, la tradicional festa de la verema. Al caràcter tradicional d’aquesta festa, els responsables municipals han volgut afegir la part cultural. Així doncs, en la primera de les jornades d’enguany, el festival VINITERRÀNIA comptarà amb les col·laboracions musicals de Borriana Big Band, Espardenyes, Maria Juan i Arnau Soler i la banda de música local Amor a l’art. També hi haurà un sopar de pa i porta i la tradicional punxada de la bota amb la qual s’inaugurarà el festival. La punxada de la bota era la forma tradicional de fer un tast als vins mentre maduraven punxant el suro del tap i traent una xicoteta quantitat de vi per comprovar que el procés fermentació era el correcte.

Durant dissabte i diumenge hi haurà activitats de carrer per a xiquets i xiquetes i el dissabte finalitzarà la jornada amb un sopar de maridatge i les actuacions musicals de Jonatan Penalba i l’Habitación Roja (en acústic).

El diumenge actuaran Mireia Vives i Borja Penalba i hi haurà un tast popular comentat de vins de la terra. Les jornades es clouran amb un dinar popular de pa i porta.

Per a l’alcalde de Benlloc, Àngel Ribés Bellés, amb aquestes jornades es pretén “recuperar la tradició vitivinícola del poble. Una tradició que es va truncar a la primera meitat del segle passat per la irrupció de la fil·loxera i que després de recuperar-se va tornar a caure per l’arrancada massiva de ceps imposada per la Unió Europea. Ara, una vegada superats aquests dos entrebancs, volem posar en valor els vins produïts a Benlloch i a la resta de la comarca per als quals aquest festival ha de servir d’aparador”. Per altra banda, l’alcalde ha posat èmfasi, també, en la necessària formació dels productors locals per a millorar els seus vins i fer-los més competitius.  Des de l’ajuntament conviden a experts, productors i públic en general a participar en el VINITERRÀNIA 2019, un festival que al llarg dels anys s’ha anat convertint en un referent per a la província.

Ja tenim el cartell de VINITERRÀNIA 2019

Per sisé any consecutiu celebrem a Benlloc el Festival Viniterrània, aquest festival es el que emmarca les actuacions musicals que se celebren durant les festes de la Verema, ambienta els actes durant tot el cap de setmana, i uneix la música mediterrània amb el vi castellonenc i, enguany, el de l’illa de Creta.

Divendres 1 de novembre
19:00h Apertura de la Carpa del Vi.
20:00h Punxem la bota! Acte d’inauguració, amb la banda de música Amor a l’Art de Benlloc.
20:30h Maria Juan i Arnau Soler, amb trio musical.
21:30h Sopar a la Carpa del Vi. Pa i porta.
22:00h Concert Borriana Big Band.
23:30h Concert Espardenyes.

Dissabte 2 de novembre
11:30h Tasqueta menudeta. Activitats i jocs per als menuts al Carrer Fondo durant tot el dia.
11:30h Apertura recinte Vi.
21:00h Sopar maridatge.
22:00h Jonatan Penalba.
23:30h La Habitación Roja en acústic.

Diumenge 3 de novembre
11:30h Tasqueta Menudeta. Activitats per als menuts. Carrer Fondo.
11:45h Mireia Vives i Borja Penalba.
13:00h Tast popular comentat de vins de la terra.
Cal inscripció.
14:00h Dinar de pa i porta.
Tots els concerts i espectacles són GRATUÏTS

Tast popular de novetats

Diumenge a les 13:00

Preu de la inscripció: 4 euros

La inscripció inclou:

  • Copa
  • 4 vins
  • Lloc en taula

Vins participants en el tast

  • Mula Garnachera del Celler les Mules (Benlloc)
  • Flors 2015 de la Bodega Flors (les Useres)
  • Divina Comèdia Rossat del Celler Barranc dels Cires (Benlloc)
  • Nou Blanc de Roques Negres del Celler el Mollet Vino y Cultura.

<>

Benlloc s’inunda de música i vi un any més

Benlloc es converteix un any més en la capital del vi del 2 al 4 de novembre, amb la celebració de la tradicional Festa de la Verema (Festival Viniterrània). Una trobada que es consolida com una cita ineludible per a professionals i aficionats del món del vi, així com famílies que s’acosten a gaudir d’un cap de setmana de música i activitats per a tots els públics de forma gratuïta.

Una festa que es divideix en distintes vessants segons les prioritats del públic assistent. La visita dels vins alemanys dóna una projecció internacional a aquesta trobada més enllà de França, Portugal, Romania i Itàlia, països ja convidats en edicions anteriors. Al voltant d’aquests caldos professionals podran assistir a xerrades, taules rodones i tasts.

A més dels espais dedicats a professionals, el gruix de la programació és el Festival Viniterrània. Dedicat a veïns, veïnes i visitants amb ganes de disfrutar dels vins de la nostra comarca, la bona gastronomia i la música mediterrània.

L’obertura de la carpa del vi serà el divendres 2 de novembre a les 19h, moment partir del qual començarà l’ajustada programació fins a la nit del diumenge 4 de novembre. La Punxà de la Bota amb la banda de música Amor a l’Art, Xavi Castillo, Kepa Junquera, Hilari Alonso, Botifarra i Miquel Gil, trobada de muixerangues, dansa contemporània, activitats per a xiquetes i xiquets, Ramonets, Trocamba Matanusca i molt més, es trobaran a Benlloc per celebrar tres dies de festa al voltant dels vins de la terra.

Interessades i interessats en qualsevol dels actes programats per aquests tres dies poden consultar tota la programació al web oficial de l’Ajuntament de Benlloc: www.benlloc.es i també visitar les seues xarxes socials per participar de la festa i descobrir algunes sorpreses.