Parlem amb Jonatan Penalba

El “cantaor” de l’Alcúdia actuarà el divendres a les 22 h. al VINITERRÀNIA 2019. Ens portarà els sons de la terra i la música tradicional que porta a la sang. Joventut i tradició en un maridatge perfecte de bona cuina i bons vins.

-Vi negre o blanc?

Jo sóc més de vi negre, però tampoc li pose pegues a un bon vi blanc

-Entre els noranta i els primers anys del segle XXI va haver un esclat de la música feta en valencià. Hi ha hagut continuïtat? En quin moment penses que ens trobem ara?

Sí que hi ha hagut una continuïtat, evidentment. I d’un gran nivell artístic. L’escena musical del País Valencià travessa un molt bon moment creatiu.

-La teua formació i trajectòria artística ha estat sempre lligada a la música tradicional valenciana, no sents temptacions d’acostar-te a estils musicals més actuals?

I tant! Qui sap si en un futur faré coses diferents. Poder, puc fer-ho, però de moment continuaré aprofundint en la línia actual.

-A les teues cançons tradicionals, sovint introdueixes ritmes més actuals com el jazz. Penses que cal fer fusió amb la música tradicional valenciana com és fa, per exemple, amb el flamenc per mantindre-la viva?

Clar que sí. Aquesta fusió s’ha de fer. Crear noves sonoritats i intentar que així arribe a públics als que fins ara no ha arribat.

-Molt sovint diuen de tu que tens veu de cantaor major. Et consideres vi jove i afruitat o et veus ja camí de gran reserva?

Per ara, vi jove i afruitat. Encara tinc mot per a aprendre!

-De sempre t’has mostrat compromés amb la recuperació de les arrels del poble valencià. Ara, actues a un festival del vi que pretén, precisament, recuperar la tradició vitivinícola del país. És una casualitat o forma part d’este compromís?

Estic content de que compten amb mi per al VINITERRÀNIA. Jo vinc del món del camp. Els meus pares i els meus avis eren llauradors i jo vull viure del camp. Sóc regador i també treballe el caqui. M’estime molt la terra i sempre estaré compromés en la recuperació de la nostra música. I lluitant pel camp, que falta ens fa.

Que podem esperar en el futur de Jonatan Penalba?

M’agradaria fer coses diferents dins de l’àmbit musical. Potser alguna cosa no tan tradicional. Això sí: sense allunyar-me massa.