Benlloc, capital del vi de Castelló

Per sisé any consecutiu aquesta població de la Plana Alta celebra el Festival Viniterrània els dies 1, 2 i 3 de novembre. Un event que conjuga la tradició vitivinícola de la comarca amb la música i la cultura

Benlloc (Plana Alta) s’està convertint en la capital del vi de la província de Castelló. La població que agrupa en el seu terme municipal un bon nombre de bodegues, va recuperar, ara fa 6 anys, la tradicional festa de la verema. Al caràcter tradicional d’aquesta festa, els responsables municipals han volgut afegir la part cultural. Així doncs, en la primera de les jornades d’enguany, el festival VINITERRÀNIA comptarà amb les col·laboracions musicals de Borriana Big Band, Espardenyes, Maria Juan i Arnau Soler i la banda de música local Amor a l’art. També hi haurà un sopar de pa i porta i la tradicional punxada de la bota amb la qual s’inaugurarà el festival. La punxada de la bota era la forma tradicional de fer un tast als vins mentre maduraven punxant el suro del tap i traent una xicoteta quantitat de vi per comprovar que el procés fermentació era el correcte.

Durant dissabte i diumenge hi haurà activitats de carrer per a xiquets i xiquetes i el dissabte finalitzarà la jornada amb un sopar de maridatge i les actuacions musicals de Jonatan Penalba i l’Habitación Roja (en acústic).

El diumenge actuaran Mireia Vives i Borja Penalba i hi haurà un tast popular comentat de vins de la terra. Les jornades es clouran amb un dinar popular de pa i porta.

Per a l’alcalde de Benlloc, Àngel Ribés Bellés, amb aquestes jornades es pretén “recuperar la tradició vitivinícola del poble. Una tradició que es va truncar a la primera meitat del segle passat per la irrupció de la fil·loxera i que després de recuperar-se va tornar a caure per l’arrancada massiva de ceps imposada per la Unió Europea. Ara, una vegada superats aquests dos entrebancs, volem posar en valor els vins produïts a Benlloch i a la resta de la comarca per als quals aquest festival ha de servir d’aparador”. Per altra banda, l’alcalde ha posat èmfasi, també, en la necessària formació dels productors locals per a millorar els seus vins i fer-los més competitius.  Des de l’ajuntament conviden a experts, productors i públic en general a participar en el VINITERRÀNIA 2019, un festival que al llarg dels anys s’ha anat convertint en un referent per a la província.